Milí klienti, radi Vás privítame v našej kancelárii.

Sme tu pre Vás pondelok- piatok od 9.00 hod. do 17.00 hod.

Prídite si vybrať z bohatej ponuky First Minute dovoleniek na rok 2024.

                     

       

Váš Koral Tour

 



 

Letáky

Afganistan

Všetko v Kábule je také, ako bolo pred stovkami rokov. Cítime sa, akoby sme cestovali v čase. Zdroj: Jedna z najkrajších svätýň celého Afganistanu! Objavíme ju Mazar-e Šaríf a podľa niektorých príbehov /uploads/usr/10908/zajazdy/afghanistan/lubosfellner_mazar_afganistan.jpg Mazar-e Šaríf je jedno z najunikátnejších miest našej afganskej cesty. Budete nadšení, ak toto uvidí Pohľad na prastarý Kábul z výhliadky Bibi Mahro. Zdroj: BUBO Archív Pri prehliadke Kábulu prechádzame cez slávny Bird Market. Odtiaľto sa prejdeme k slávnej mešite Shah V starom Kábule nám miestne deti hneď vyčaria úsmevy na tvári. Vitajte v Afganistane. Foto: BUBO Arc Koľko odtieňov modrej dnes uvidíme? Foto: BUBO Archív Kábul je mesto ukryté v horách. Čas, akoby sa tu za tie roky úplne zastavil. A my sa vydáme prejsť j V miestnych obchodíkoch vidíme aj pre nás špeciálny tovar. Burky si tu vedia ženy kúpiť s rôznorodým Afganci patria medzi najpríjemnejších ľudí na planéte. Koľko krát sa s nami budú chcieť odfotiť? Fot Prechádzame uličkami Kábulu a nevieme sa nabažiť obyčajných scén. Zdroj: BUBO Archív Je Afganistan krajina šťastných ľudí? Veľa krát budeme mať presne takýto pocit! foto: BUBO archív Kamkoľvek sa pohneme, budeme obklopení nefalšovanou exotikou. Momentka z Mazar-e Šarífu, kde sa obja Ženy nakupujúce na miestnom trhovisku v Kábule. foto: BUBO archív Pri prechádzkach cez Mazar-e Šaríf. Miestni mladí pri vstupe do mešity. Zdroj: BUBO Archív Každá tvár tu má svoj príbeh a my sa ich budete snažiť čo najviac prečítať. foto: BUBO archív Ako vyzerá veľká modlitba v Afganistane? Určite budete vidieť nejednu na vlastné oči! foto: BUBO arc Ak ochutnáte čerstvý afganský chlieb, možno si poviete, že ste lepší ešte nikdy nejedli. My to s nim Koľko ľudí sa zmestí na jednu motorku? Celá rodina! foto: BUBO archív Koľko krát si za túto cestu poviete, že aké máte šťastie, že ste tu? Toto bude niečo! foto: BUBO arc Nie nadarmo sa oblasť Band-e Amir prezýva Band-e Amir je miesto o ktorom ste možno ešte nepočuli, no rozhodne na neho nezabudnete. foto: BUBO Afganistan to nie sú len spomienky na vojnu, ale aj fantastická príroda ako tu v prvom národnom park Čakali ste, že by ste sa v Afganistane mohli povoziť na Školáčky v Afganistane to nemajú dnes najľahšie, no navštívili sme ich už v roku 2014. foto: BUBO ar Modrá mešita v Heráte patrí k najzaujímavejším pamiatkam na západe Afganistanu a my ju rozhodne neob Pohľady na perzský Herát. V pozadí pozostatky historických stavieb mesta. Foto: BUBO Archív V Heráte prechádzame aj k vzácnej hrobke Pir-i-Herat z 11.storočia. foto: BUBO archív

do Pir-i hrob Modrá mešita s typickou tamerlanovskou architektúrou. Postaviť ju dala matka Ulugbega a odvtedy ňou
Destinácia: Afganistan
Kód zájazdu: 1333831
Cena od: 6 900 €
Príplatky od: 686 €
Poznávacie zájazdy

Výber termínu

01.07.2024 15 dní First Minute 6 900 € +686 € odlet: Viedeň letecká
16.10.2024 15 dní First Minute 6 900 € +686 € odlet: Viedeň letecká
14.05.2025 15 dní First Minute 6 900 € +686 € odlet: Viedeň letecká

Popis zájazdu

Krajina, ktorá za posledné roky nepoznala nič iba vojnu. Zuby si tu vylámali Briti, Sovieti aj Američania. Generácie ľudí vychovala vojna a napriek tomu zostávajú veľmi ľudskí. Taliban v roku 2021 prevzal kontrolu nad krajinou a namiesto očakávanej izolácie vsadil na kartu otvárania krajiny a odrazu sa do Afganistanu dá cestovať. Budeme pri tom.

1. deň:
Odlet z Viedne do krajiny o ktorej ste už počuli tak veľa. Roky, kedy bol Afganistan iba snom sa stratili a dnes sa do tejto unikátnej krajiny dá opäť cestovať! Budeme jedni z prvých, ktorý nahliadnu pod jej tajomný závoj a objavíme slávne miesta, kde sa tvorili dejiny. Toto bude cesta, na ktorú len tak ľahko nezabudnete. Letíme do afganského Kábulu. Unikátny CK zážitok pre skúsených cestovateľov!

2. deň:
Pripútajte sa, pristávame v afganskom KÁBULE! Už po ceste z medzinárodného letiska sa prvý krát nadýchneme atmosféry tejto krajiny a rozhodne sa máte na čo tešiť. Po príchode do Kábulu sa pozrieme na pahorok Bibi Mahro, odkiaľ si vychutnáme panorámu mesta obklopeného horami. Podľa príbehov sa presne z toho pahorku mal na mesto pozerať aj Bábur, ktorý založil dynastiu Mughalovcov. Tu na kopci si rozpovieme prvé príbehy smutného mesta. Čo sa s ním stalo a kde sa podeli slávne záhrady? Objavíme najstarší trh Kábulu Mandawi Bazar a pri potulkách mestom sa zastavíme aj u krajčírov. Kúpite si svoj šalvár kamíz a budete v Afganistane ako domáci? Poradíme vám kde ich dostanete najlepšie! Najslávnejším trhoviskom Kábulu je Bird Market. Koľko tu napočítate klietok pre vtáky a prečo Afganci tak milujú operencov? Koľko záberov už máte vo svojom fotoaparáte či mobilnom telefóne? Trhovisko s kováčmi, mäsiarmi, pekármi či predavačmi sušeného ovocia. Tie tváre a oči miestnych ľudí si budete pamätať ešte dlho. Vyberieme sa aj k slávnej mešite Shah-Do Shamshira, teda k Mešite kráľa dvoch mečov. Postavili ju len začiatkom 20.storočia a jej stavba dala počiatok „afganskému baroku“. Prečo sa podobá na istanbulskú mešitu Ortakoy? Na večeru sa oboznámime s lokálnou gastronómiou. Čo by ste povedali na Kabuli Pulao? Dokonalé afganské rizoto sa podobá na stredoázijský Plov, no ochutnáte a porovnáte si ho! Noc v Kábule.

3. deň:
Po raňajkách opustíme Kábul sa vydáme sa na západ, aby sme dosiahli oblasť BAMYAN. Všetko je tu iné ako v Kábule a my sa do tohto miesta zamilujeme na prvý pohľad. Miesto, ktoré leží v nadmorskej výške 2500 metrov nad morom má prezývku „Údolie bohov“ a vy to pochopíte hneď po príchode. Všimnite si ako sa zmenili tváre ľudí. Tu v centrálnom Afganistane žijú Hazarovia. Majú šikmejšie oči a v islame si zvolili šíitsky smer. Vysvetlíme si na mieste všetko o rôznych vetvách islamu, no porozprávame si aj o budhizme, pretože v čase slávnej Hodvábnej cesty hrala práve táto filozofia v regióne prvé husle. V okolí Bamyanu sa pozrieme na „mesto výkrikov“ Shahr-e Gholghola z ktorého ostali ruiny rozlezené na pahorku. V roku 1221 tu prišiel o život Mutukan, syn Čagataja a obľúbený vnuk Džingsichána. Kamkoľvek sa pohneme, tam zakopneme o unikátne príbehy a zážitky. Nahliadneme aj na historickú pevnosť Zohak, ktorá tu stojí už cca 1500 rokov. Jej dramatická poloha obklopená skalami je mimoriadne fotogenická. Na záver dňa si necháme to najlepšie a vyberieme sa na miesto, kde kedysi stáli obrovské sochy Budhov. Sochy zo 6.storočia boli nekorunovaným divom sveta a dnes po nich ostali len mimoriadne prázdne výklenky. V roku 2001 ich Taliban nechal vyhodiť do vzduchu a dnes sú silným mementom. Aj napriek tomu je toto miesto dôkazom, toho že budhizmus tu po sebe zanechal krásne dedičstvo. Maľby v jaskyniach a sochy, ktoré si takmer 1500 rokov premeriavali každého obchodníka a pútnika týmito končinami. Dnes sú symbolom pominuteľnosti. Večer v Bamyane a nekonečné dúšky zeleného čaju. Na toto si v Afganistane zvyknete veľmi rýchlo. Čas tu uteká inak. Noc v Bamyane.

4. deň:
Pred nami je deň plný nádhernej prírody. Po afganských raňajkách sa vyberieme do národného parku BAND-e AMIR, kde ležia najkrajšie jazerá celého Afganistanu. Z Bamyanu to máme iba cca 80 kilometrov a tak sme raz dva na mieste. Všade naokolo sú krásne kopce a určite stretneme afganské rodiny, ktoré sem prišli na piknik. Je toto ten Afganistan, ktorý sme posledné roky videli v správach? Niet divu, že sa toto unikátne miesto stalo prvým národným parkom v celej krajine. Z tyrkysových odtieňov jazera budete nadšení a fotografie, ktoré odtiaľto pošlete domov vám nikto nebude chcieť uveriť. Koľko krásnych miest skrýva. Band-e Amir si vyslúžilo prezývku „Grand Canyon Afganistanu“ a my neostaneme iba na brehu jazera, ale vydáme sa k miestnym jaskyniam, pohľadať ich obyvateľov. Niektorí ľudia tu stále žijú takmer ako by sme neboli ani len v treťom tisícročí. Na konci príjemného dňa sa vraciame do Bamyanu. Ochutnáme dnes večer tradičné Bolani? Koľko pohárikov čaju ste dnes mali? Noc v Bamyane.

5. deň:
Ráno opúšťame centrálny Afganistan a vydáme sa na dlhú cestu na sever, pretože našim cieľom je neskutočné mesto MAZAR-e ŠARÍF. Cesta sem má cez 400 kilometrov a zhltne nám možno 10 hodín. Za ten čas však uvidíme to, čo málokto. Krajina za oknom našej prenajatej dopravy sa bude krásne meniť a my pomaličky, postupne spoznávame Afganistan. Veľa krát zastavíme kvôli nádherným fotkám a scenériám a každým ďalším kilometrom sa približujeme k tunelu Salang, ktorý leží v nadmorskej výške 3200 metrov nad morom. Postavili ho Sovieti ešte pred tým, než sa rozhodli na krajinu zaútočiť a vylámať si zuby a dlhé roky bol najvyššie položeným tunelom sveta. Od kedy ho otvorili, ušetril ľuďom približne 60 hodín cesty cez krivolaké a nespoľahlivé priesmyky. Tunel Salang prechádza popod Hindukúš a my budeme obdivovať pohorie, ktoré videl na svojej výprave aj . Príchod do Mazar-e Šaríf a prvá noc v meste.

6. deň:
Vydáme sa objavovať klenot v podobe starovekého BALCHU. Počuli ste o ňom? Hrdo nosilo prezývku „Matka všetkých miest“ a v týchto končinách jednoducho nebolo slávnejšieho a známejšieho mesta! Má viac než 4000 rokov, vznikalo tu zoroastriánske náboženstvo, bolo hlavným mestom Baktrie a tvorilo dejiny celého regiónu. Vydáme sa pohľadať vzácnu hrobku Rabia Balkhi, najstaršej známej poetky v perzských dejinách. Jej hrobka akoby z oka vypadla Iránu a tak sa na chvíľku prenesieme do perzskej architektúry. Rebrovaná kupola, florálne motívy, drobné detaily a nikde žiaden turista. Toto je luxus Afganistanu! Všade budeme sami a to podčiarkne unikátnosti miesta. Nazrieme do historickej mešity Haji Piada, ktorá patrí k najstarším islamským stavbám v krajine. Aj ona vznikla na budhistických základoch a práve Balch je unikátny v tom, aby sme pochopili komplikované afganské dejiny. Pevnosť Bala Hisar nám ešte pred odchodom ukáže miesto, ktorému vládli Gréci aj Kúšanská ríša. Dnes z nej nezostalo veľa, ale to čo uvidíte bude patriť k unikátom. Návrat do Mazar-e Šaríf a rozjímanie nad dnešnými zážitkami.

7. deň:
Z Mazar-e Šarífu sa vydáme na výlet do málo známeho Samanganu. Stačia dve hodinky cesty a objavíme zaujímavý svet, ktorým sa kedysi prechádzali budhistické dejiny. Práve tu kúsok za mestom natrafíme na stupu Takht-e Rostam. Pochádza z 3-4.storočia a je dokonalým príkladom budhistickej architektúry Kúšanskej ríše. Okolie stupy krásne zdobili maľby a svojho času sa tu zastavovali pútnici na ceste zo Strednej Ázie do Kábulu a Indie. Dnes tu počuť vánok a príbehy, ktoré si povieme na mieste. Dáme si jednoduchý obed a pred návratom do Mazar-e Šarífu objavíme pokojný svet nádherných záhrad Jahan Nama. Už v roku 1232 ich mal nechať postaviť Amir Abdul Rahman Khan a patria k najkrajším v celej krajine. Afganci milujú záhrady a tu je to naozaj cítiť. Návrat do Mazar-e Šaríf a skvelá večera. Dáme si dnes Mantu alebo Sambusu? Alebo oboje? Atmosféra Mazar-e Šarifu je podmanivá.

8. deň:
Zobudíme sa do rána v Mazar-e Šaríf a dnes náš čaká najväčší zážitok celého mesta. Modrá mešita alebo Masjed-e Kabud je najposvätnejším miestom celého severného Afganistanu a CK ju pozná už viac než 10 rokov, kedy sme do Afganistanu vypravili prvé zájazdy! Samotný názov mesta Mazar-e Šaríf znie v preklade ako „Hrobka svätca“ a ukazuje sa pri nej práve smerom k Modrej mešite. Podľa miestnych príbehov je tu totiž pochovaný Imám Alí a tak si ho Afganci držia v nesmiernej úcte. Hrobka Imáma Alího leží v irackom Nadžáfe kam pravidelne chodievame s našimi CK skupinami, no suniti veria, že neskončil v šíitskom prostredí, ale tu na severe Afganistanu. Prečo je tu toľko bielych holubíc? Koľko odtieňov modrej a tyrkysovej napočítate na mešite? Toto bude jeden z najväčších zážitkov našej cesty. Atmosféra posvätného miesta sa vpije hlboko pod kožu a zanechá obrovskú stopu. Po prehliadke svätyne sa poberieme na letisko a čaká nás krátky let do Kábulu. O hodinu sme opäť v hlavnom meste, ktoré sme začali spoznávať hneď prvý deň. V Kábule si vychutnáme ikonickú mešitu Sakhi Shah-e Mardan so svojimi tyrkysovými kupolami. Má v sebe posvätný príbeh s rúchom proroka Mohammeda, ktorý si rozpovieme na mieste. Hoci sme už z Kábulu videli veľa zaujímavých miest, predsa len sme si jedno nechali na samotný záver hlavného mesta. Slávna Chicken Street sa stala pojmom a poznali ju aj v 70-80.rokoch, keď bola jedným z hlavných bodov na Hippie Trail. Kedysi sa tu dalo zohnať všetko a aj dnes vás tu chytí nákupná horúčka. Túžite po afganskom koberci? Hodvábnych šatkách? Šperkoch či suveníroch? Nájdete ich tu! Posledná noc v Kábule. Čo by ste povedali na skvelý kebab?

9. deň:
Tento deň si zopakujeme, že cesta je cieľom, pretože opustíme Kábul so svojim údolím a okolitými kopcami a vyberieme sa na juh do ťažko skúšanej provincie Kandahár. Práve konzervatívny KANDAHÁR je našim dnešným cieľom, no kým tam prídeme, musíme prejsť cez tri afganské provincie a potrvá nám to niekoľko hodín. Bude to však zaujímavá cesta a okoreníme si ju o príbehy Talibanu, ktorý práve Kandahár premenil na svoje útočisko a spravil z neho de facto hlavné náboženské mesto celého Islamského Emirátu Afganistan. Príchod do hotela, ubytovanie a dáme si lokálnu večeru. Noc v Kandaháre.

10. deň:
Toto je výnimočný deň! Dnes budeme objavovať KANDAHÁR, ktorý bol roky pre cestovateľov nedostupným miestom. Vďaka know how ho dnes navštívime a užijeme si jeho najvýznamnejšie pamiatky. Objavovať Kandahár je v dnešnej dobe ešte stále jeden obrovský unikát a s CK to zažijete na vlastnej koži. Vedeli ste, že Kandahár založil v 4.storočí pr.Kr Alexander Veľký ako mesto, ktoré sa volalo Alexandria Arachosia? Patrí k najdlhšie osídleným mestám v regióne a často sa o ňom hovorilo ako o kráľovskom meste, pretože ho mala v rukách významná dynastia Durrani. Príbehy Ahmada Šáha Durraního a jeho okázalé mauzóleum nám vyrazí dych. Spravíme si najkrajšie fotky z Afganistanu práve tu? Nepripomína vám mauzóleum trošku Tádž Mahál? Zastavíme sa na unikátnom mieste a teda v mešite Prorokovho rúcha. Bolo to tu, kde v roku 1996 vzal vzácny plášť do svojich rúk Mulla Muhammad Omar a stal sa „vodcom veriacich“. Zlomový moment v histórii Talibanu a vy sa o tom dozviete všetko. Navštívime aj svätyňu, kde je uložený vlas proroka Mohammeda. Kandahár je konzervatívne mesto a náboženské centrum a budete to tu rozhodne cítiť. Pohľadáme najlepšie granátové jablká Afganistanu? Pred tým, než sa vrátime do hotela si ešte pozrieme ruinu pevnosti Chil Zena, teda Pevnosť štyridsiatich schodov. Noc v Kandaháre.

11. deň:
Opustíme najkonzervatívnejšie oblasti Afganistanu a naprieč krajinou sa vyberieme do Herátu, ktorý silno ovplyvnila Perzia. Opäť nám Afganistan ukáže ďalšie svoje tváre a tu na juhu má takmer výraz polopúšte. Cestou sa zastavíme na čaji, dáme si obed a pokračujeme na západ Afganistanu, ktorý je tak odlišný od východu s Kábulom. Nebyť Kábulu, zrejme by bol Herát so svojim kultúrnym a historickým dedičstvom hlavným mestom celej krajiny. Podvečerný príchod do Herátu a noc v meste.

12. deň:
Afganský HERÁT je neobyčajné miesto. Hovorí sa o ňom ako o najkrajšom meste v krajiny a my už máme za sebou Kábul, Bamyan, Mazar-e Šarif aj Kandahár, a tak to vieme všetko krásne porovnať! CK cesta Afganistanom sa dostala do záverečnej etapy a Herát je pomyselnou čerešničkou na torte. Herát poznal Alexander Veľký a v timurovskej dobe sa z Herátu stalo jedno z najobletovanejších miest celého regiónu kadiaľ prúdil obchod. Poloha neďaleko perzských a dnešných iránskych hraníc ho predurčila byť výnimočným a Herát to využil. Pozrieme sa na vzácnu Citadelu Alexandra Veľkého starú viac než 2300 rokov a zastavíme sa aj pri hrobke Kwaju Abdulláha Ansáriho, ktorý bol dôležitým súfijským svätcom. Kto boli súfisti? Všetko sa dozviete! Uličky starého bazára Char Bazar nás vtiahnu do svojej atmosféry. Možno by si niektoré miesta pamätali ešte aj zabudnutí obchodníci Hodvábnej cesty. V starom Heráte pohľadáme komplex Musalla s obrovskými, ikonickými minaretmi. Stoja tu od 15.storočia a na svedomí ich má Gohar Šád, manželka Timura Veľkého. Nič podobné by sme už v Afganistane nenašli! Na koniec si necháme perličku v podobe Piatkovej mešity. Má prezývku aj „Modrá mešita“ kvôli svojej nezameniteľnej perzskej výzdobe a spoločne s Alího svätyňou v Mazar-e Šaríf ide o najdôležitejšie miesto v krajine. Jej obdivuhodné nádvorie si pamätá toľko dynastií a kráľov, že si sadneme do tieňa a rozpovieme si historické súvislosti. Váš sprievodca miluje región a tak sa máte na čo tešiť! Okolo nás je 800 rokov islamských dejín! Posledné nákupy, čerstvé džúsy na ulici a dáme si poslednú afganskú večeru. Aj Herát ma svoje špeciality a tak sa máte na čo tešiť. Noc v Heráte.

13. deň:
Posledná prechádzka Herátom a je čas opustiť Afganistan. Však vám táto unikátna krajina prirástla k srdcu. Pred pár rokmi by bolo nemysliteľné vidieť a zažiť to, čo sa nám teraz podarilo a tak môžeme z Herátu odletieť domov. Tieto afganské príbehy vám doma takmer nikto nebude chcieť veriť.

Počasie

Predpoved pocasia :: www.meteo.sk

Sme členom SACKA

Pobytové zájazdy

Pobytové zájazdy

Poznávacie zájazdy

Poznávacie zájazdy

Exotika

Exotika

Lyžiarske zájazdy

Lyzarske

Aktívna dovolenka

Aktívna dovolenka

Go Parking

Parkování Letiště Praha. GO Parking s.r.o.

Cestovné poistenie

Európska Cestovná Poisťovňa